Monitorizarea vibrațiilor în clădiri este foarte importantă pentru a controla integritatea structurii, a spori siguranța oamenilor și a evalua gradul de perturbare a acestora. Este, de asemenea, fundamentală în cazul unor noi șantiere de construcție și în cazul zonelor cu activitate seismică ridicată.
Monitorizarea vibrațiilor poate furniza informații importante despre evaluarea riscului unei clădiri, atât în termeni direcți (accelerație / viteză), cât și în termeni indirecți (frecvență, analize post-procesare), precum și informații despre corectitudinea execuției unei structuri de la bun început.
Putem integra sistemul de monitorizare cu soluții de building management system (BMS), care automatizează, declanșează și controlează diverși parametri (de exemplu: temperatura, umiditatea, închis/ deschis, activ/ inactiv etc.), în situații specificate de risc.
Este dedicată clădirilor aflate în zone cu activitate seismică ridicată, așa cum sunt definite de institutele geofizice locale sau naționale. Configurația standard include 4 accelerometre triaxiale: unul pe teren liber pentru a înregistra în mod corespunzător cutremurul și trei în interiorul clădirilor (fundație, mijloc și vârf). Unitățile sunt, de obicei, plasate pe planșee, aproape de pereții portanți ai structurii.
Analizele privind evaluarea confortului uman sunt, de obicei, conectate la măsurătorile de daune structurale și la măsurătorile zgomotului. Configurația tipică este realizată cu 3 senzori triaxiali) în interiorul clădirii, în apropierea pereților portanți. Cele mai importante caracteristici sunt vârfurile de viteză și frecvențele maxime, calculate conform principalelor standarde internaționale, cum ar fi DIN 4150-3 și SN 640312.
Analizele legate de evaluarea confortului uman sunt, de obicei, legate de măsurători ale daunelor structurale sau măsurători ale zgomotului. De obicei, în interiorul clădirii se află un senzor triaxial, într-un loc deosebit de sensibil pentru perturbarea oamenilor, cum ar fi dormitorul. Cele mai importante standarde sunt DIN 4150-2 și ISO 2631.
Analiza modală este o colecție de algoritmi și tehnici de caracterizare a structurilor, prin obținerea datelor despre frecvențele naturale, despre factorii de amortizare și despre formele de modelare. Este necesară în principal pentru proiectarea și testarea structurilor nou construite pentru a preveni condițiile de rezonanță. În funcție de structură, numărul și tipologia accelerometrelor ar putea fi foarte diferite. În cazul intrării unei perturbări necunoscute, procedura se numește Analiză modală operațională (OMA).
Achiziție de date
Achiziție de date
Activare și dezactivare
Microprocesor
Capacitățile rețelei
Sursă de alimentare
I / O (manșoane și conectori)
Cabluri LAN
Set de relee
Senzor de accelerație
Carcasă
Reguli